W tym roku powoli żegnamy się ze szparagami. Zapraszam na ostatni przepis z tym przepysznym, super zdrowym i bardzo prostym do przygotowania warzywkiem. W połączeniu z młodą, słodką marchewką smakuje rewelacyjnie.
Danie przyrządziłam na jednej patelni: filet z kurczaka, zielone szparagi i marchewka połączone kremowym sosem śmietanowym. Z młodymi ziemniaczkami to kompletny, bardzo smaczny letni obiad.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 marchewki
- sól, pieprz
- czerwona papryka, kurkuma
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła klarowanego
- kilka gałązek tymianku cytrynowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- filety pokroić pod skosem na pół, rozbić pod folią spożywczą. Posolić, oprószyć pieprzem, czerwoną papryką i kurkumą. Obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle z obu stron
- obraną marchewkę pokroić w talarki i dodać do filetów razem z tymiankiem na patelnię, podlać bulionem i dusić pod przykryciem około 5 minut
- w międzyczasie przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, główki pozostawić w całości. Dorzucić na patelnię i dusić kolejne 10 minut
- na koniec całą zawartość patelni podlać śmietaną kremówką i dusić kolejne 5 minut, do zagęszczenia sosu lub nieco dłużej, gdy warzywa nie są jeszcze dostatecznie miękkie
- podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂