Filet z kurczaka pieczony w piekarniku jest wyjątkowo soczysty i smaczny. Miła odmiana dla nudnawych kotletów z kurczaka. Ponieważ nie ma potrzeby wcześniejszego obsmażania mięsa, danie jest w pełni dietetyczne. Soczyste plastry z aromatycznym nadzieniem to pyszna propozycja nie tylko na codzienny obiad.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka zagrodowego
- 8 średnich pieczarek
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki kremowego serka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, tymianek
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- pieczarki i dymkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni do odparowania wody. Przestudzone pieczarki połączyć z serkiem, intensywnie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki
- filety obrać z błonek i ostrym nożem naciąć z grubszej strony przygotowując kieszeń do farszu. Nałożyć farsz, a górę spiąć wykałaczką. Filety natłuścić, następnie obsypać przyprawami
- ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać gałązki tymianku, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody i piec w 200’C 20-25 minut
- po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i dać mu odpocząć, następnie pokroić ostrym nożem w plastry
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂