Dziś przedstawiam wspaniałe warzywo, bo i smaczne i bardzo zdrowe. Świetne na surowo — cieniuteńko pokrojone ze swoim specyficznym anyżkowym smakiem i pieczone. Komu ten smak nie odpowiada, wystarczy upiec fenkuła i po anyżkowym smaku ani śladu. Sama nie wiem, czemu tak rzadko pojawia się na naszych stołach. A że warto go jeść, zaraz Was przekonam.
Fenkuł — wartości zdrowotne
- Fenkuł (Foeniculum vulgare), inaczej zwany koprem włoskim, jest blisko spokrewniony z pietruszką, koprem i marchwią. Ma pękatą bulwę i śliczne pierzaste, ozdobne liście o orzeźwiającym zapachu anyżku. Jest niezwykle bogaty w witaminę C. Powinien być ważnym składnikiem diety, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem, zatem efektywnie neutralizuje wolne rodniki.
- Chroni układ krwionośny (rutyna), wzmaga siły obronne organizmu, pobudzając układ immunologiczny do pracy.
- Koper zawiera spore ilości potasu, który obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych, udarami i zawałami.
- Obecny w fenkule błonnik pokarmowy wiąże cholesterol, metale ciężkie, szkodliwe produkty przemiany materii usuwając je wraz z kałem.
- Z racji na niską wartość kaloryczną jest warzywem pożądanym we wszystkich dietach odchudzających.
- Koper posiada właściwości lecznicze. Surowcem zielarskim są owoce zawierające anetol o działaniu rozkurczowym i fenchon o działaniu wykrztuśnym. Świetne na pracę układu trawiennego, działają niezwykle tonizująco i rozkurczowo. Wszystkie mamy niemowlaków cierpiących na kolki jelitowe doskonale znają herbatkę z koperku włoskiego. Jest zatem doskonałym środkiem na kłopoty trawienne nie tylko dla niemowląt, również dla osób starszych.
- Ponadto wzmaga laktacje u młodych mam, leczy z kaszlu, pomaga w walce z grypą i działa jak afrodyzjak.
Składniki na 2 porcje:
- 1-2 fenkuły
- 2 porcje łososia
- sól
- pieprz
- oliwa
- tymianek
Wykonanie:
- Obciąć zielone części fenkuła wraz z zielonym pióropuszem. Pokroić go w 0,5 cm plastry. Nie ma potrzeby usuwania głąba. Dzisiejsze odmiany mają głąb miękki i jadalny. Patelnię grillową posmarować oliwą i przypiec posolone i oprószone pieprzem plastry fenkuła z obu stron.
- Łososia skropić sokiem z cytryny i posolić.
- Łososia i przygotowany fenkuł ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i ułożyć gałązki tymianku cytrynowego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 ° C 15-20 minut.
Życzę smacznego

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂