Uwielbiam fasolkę szparagową i kurki, nic zatem dziwnego, że wylądowały razem w prostej sałatce. Latem fasolkę szparagową gotuję w ilościach hurtowych, dlatego zawsze mam w lodówce mały jej zapasik. Dzięki temu szybko wyczarowałam dzisiejsze jedzonko. Polecam, połączenie jest pyszne!
Będziesz na targu, nie zapomnij o fasolce szparagowe, bo to pełne błonnika bardzo zdrowe i sycące warzywko 🙂
Składniki:
- 500 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- około 250 g kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
- 1 łyżka oleju lnianego — opcjonalnie
Przygotowanie:
- kurki oczyścić z piasku i igiełek. Większe kurki pokroić na połówki lub ćwiartki
- na patelni zeszklić na maśle pokrojoną cebulę, dodać przygotowane kurki i smażyć, aż puszczą sok, a następnie wyparuje cały z patelni
- ugotowaną fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, dodać do kurek i krótko obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem z młynka, sokiem z cytryny i oberwanymi listkami tymianku
- podawać skropioną olejem lnianym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂