Dżem z płatków róży to unikat wśród słoiczków z przetworami. Ponieważ zaczął się sezon kwitnienia róż, warto przygotować różane specjały. Płatki róży oprócz obłędnego zapachu i niebywałego smaku posiadają wiele wartości zdrowotnych, zresztą jak wszystkie dary natury.
Od dawna myślałam o przygotowaniu dżemu z płatków róży i wreszcie plan zrealizowałam. Dżem przygotowałam ekspresowo, bez mozolnego ucierania i bez dodatku cukru.
Zebrane płatki róż po prostu zblendowałam razem z miodem, a żeby rozpuścić skrystalizowany miód, na koniec podgrzałam całość przez około 5 minut do jego rozpuszczenia. Może ma mniej wartości niż ten ucierany na surowo, ale smak i zapach zachował. Zapakowałam w słoiczki i gotowe. Z dżemem różanym upiekłam już bułeczki drożdżowe i ciasto z truskawkami. Zapraszam do przepisów w następnych postach.
Składniki na 2 słoiczki a’180 ml:
- 250 g płatków różanych
- 4 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- zebrać płatki róż w miejscu położonym z dala od ruchu samochodowego. Po przyniesieniu płatków do domu rozłożyć je, aby wymaszerowały zabłąkane żyjątka. Niektórzy radzą, by z każdego płatka wyciąć białą końcówkę, ponieważ nadaje przetworom goryczkowego posmaku. Nie wycinałam z powodu czystego lenistwa. Fakt, dżem wyjadany ze słoiczka ma leciutki posmak goryczki, ale w cieście i drożdżówkach ulotnił się już całkowicie
- płatki róż umieścić w kielichu blendera, dodać miód i zblendować. Ilość miodu dostosuj do własnych preferencji smakowych. Mój dżemik nie jest przesadnie słodki
- masę różaną przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i przesmażyć przez około 5 minut. Przesmażałam, ponieważ użyłam scukrzonego miodu.
- gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂