Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego purée długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dyni. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było nudno, tym razem ciasto upiekłam w foremce babkowej z nadzieniem z powideł śliwkowych. Babeczka miała ogromne powodzenie!
Składniki:
- 325 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 130 g purée z dyni
- 90 ml mleka
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie:
- przygotuj purée z dyni
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota. Mleko wcześniej podgrzać. Zagnieść hakiem sprężyste, lśniące ciasto. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- powtórnie zagnieść wyrośnięte ciasto, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować powidłami. Zwinąć ciasto w rulon i umieścić w foremce babkowej — wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
- piec w 180`C 40 minut
- początkowo studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć i studzić na kratce
- w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować babkę polewą czekoladową
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂