Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy

Ciasto drożdżowe z masą serową, a w niej zatopione truskawki z jagodami, już brzmi smacznie. To drożdżowe ciasto jest w iście królewskim wydaniu, ponieważ puszyste „kulki” drożdżowe, nadziane truskawkami i ułożone wokół brzegu ciasta wyglądają jak korona. Smak masy serowej uszlachetnia dodatek owoców: truskawek i jagód. Jest pyszne.

Wbrew przydługiemu opisowi jest bardzo proste i nie zajmuje więcej czasu niż zrobienie zwykłych drożdżówek, a wykonanie go przynosi jednak dużo więcej frajdy. Cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. Zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na ciasto (forma o średnicy 30 cm):

  • 420 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży

Składniki na masę serową:

  • 250 g sera 3 x mielonego
  • 1 jajko
  • 40 g marcepanu
  • 250 g truskawek i jagód, z czego 12 sztuk do kulek
  • 1 budyń waniliowy
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie:

  • mleko podgrzać w garnuszku. W mleku rozpuścić masło
  • mąkę, cukier, sól i drożdże umieścić w misie miksera, dolać mleko, wbić jajko i wyrabiać hakiem do uzyskania gładkiego, odchodzącego od ścianek misy ciasta. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • przygotować masę serową. Ser z jajkiem i budyniem przesianym przez sitko przy pomocy miksera zmiksować na gładką masę bez grudek
  • zetrzeć na grubych oczkach tarki marcepan
  • z owoców odłożyć 12 jednakowej wielkości truskawek, resztę pokroić na ćwiartki. Wymieszać pokrojone truskawki i jagody z marcepanem. Odstawić
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 części
  • formę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. 1/3 ciasta rozwałkować na koło o średnicy formy. Ułożyć je w formie
  • resztę ciasta – 2/3 uformować w rulon i odcinając kawałki po około 45 g uformować 12 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, włożyć do środka truskawkę i 1 łyżkę masy serowej. Zwinąć, dokładnie zlepiając brzegi, identycznie jak przy formowaniu knedli. Kulki z ciasta drożdżowego ułożyć dookoła brzegu foremki w jednakowych odstępach. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • masę serową wymieszać z pokrojonymi owocami i marcepanem, nałożyć na środek foremki
  • w piekarniku nagrzanym do 180°C piec około 45 minut. Studzić w formie, aż do całkowitego stężenia masy
  • białą czekoladę z 1 łyżką mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Polać w esy-floresy przestudzone ciasto drożdżowe. Zamiennie możesz użyć lukru 
PRZECZYTAJ  Budyniowe ciasto z truskawkami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI:
Jeśli nie masz foremki o 30 cm średnicy, zmniejsz porcję sera, gdyż cienki spód drożdżowy nie utrzyma tak grubej warstwy. Istnieje też ryzyko, że masa serowa się nie dopiecze. Poza tym całość straci na wyglądzie. Moja forma miała niestety tylko 27 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *