Jeśli lubicie roznoszący się po domu zapach ciasta drożdżowego i marcepan to ciasto Was zachwyci. Boskie połączenie smaków, a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne, że znika w okamgnieniu. Zamiast formowania pojedynczych bułeczek można upiec w całości drożdżowy wieniec, a podzielić go na porcje już po upieczeniu. Mniej pracochłonny sposób na drożdżowe co nieco do kawy. Gorąco polecam, bo jest naprawdę pyszne.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko L
- cukier waniliowy
- 1 op. suchych drożdży
Składniki na masę marcepanową:
- 200 g marcepanu
- 1 jajko
- cukier waniliowy – 1 łyżka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko — opcjonalnie
Dodatkowo:
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- Mleko podgrzać. Do mleka dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie, odstające od brzegów miski ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z całym jajkiem, cukrem waniliowym i cynamonem. Obrane jabłko zetrzeć również na tarce o grubych oczkach i wymieszać razem z przygotowanym marcepanem. Jeśli chcesz pominąć jabłko, daj więcej marcepanu.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uderzyć kilkakrotnie by je odgazować i wywałkować na prostokąt o wymiarach 50 × 30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować przy pomocy pędzla roztopionym masłem i wyłożyć masę marcepanową z jabłkiem, pozostawiając wolny 2-cm brzeg dookoła. Zwinąć w rulon. Rulon przeciąć wzdłuż na pół, pozostawiając na górze około 5 cm nieprzecięte. Przecięte części przepleść, uformować wieniec, skleić i podwinąć końce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić 15-30 minut do napuszenia.
- Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190°C około 25-30 minut. Ponieważ wieniec jest olbrzymi, do studzenia zsunąć na kratkę razem z papierem do pieczenia.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂