Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Najsmaczniejsze o tej porze to ciasto z rabarbarem. Dziś rabarbarowiec dla miłośników drożdżowych wypieków.

Na kawałek drożdżowego z rabarbarem i chrupiącą kruszonką skusi się każdy, dlatego warto upiec go na dużej blaszce. Bardzo podzielne, a nadmiary idealnie nadają się do zamrożenia. Część mąki w kruszonce zastąpiłam mielonymi migdałami, ale smak kruszonki możesz modyfikować wg własnych upodobań smakowych. Idealne będą mielone, podprażone orzechy laskowe lub w zdrowszej wersji zmielone płatki owsiane.

Składniki na ciasto (na blaszkę 36 × 45 cm):

  • 440 g maki orkiszowej jasnej
  • 200 ml maślanki w temp. pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 60 g masła/oleju
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
  • 800 g rabarbaru
  • 2 garstki mrożonych malin/truskawek

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder — do posypania

Wykonanie:

  • składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce
  • drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami maślanki, aż się rozpłyną. Do misy robota odważyć wszystkie składniki  (jeśli używasz masła, rozpuść je wcześniej) i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryć je ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • rabarbar obrać i pokroić w 3 cm kawałki
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia. Papier z rozwałkowanym ciastem przenieść na blaszkę. Równomiernie na cieście rozsypać rabarbar i maliny, lekko docisnąć ręką. Na wierzchu rozkruszyć kruszonkę
  • piec w 190`C 30-35 minut do lekkiego zrumienia kruszonki
  • przestudzone posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *