Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią

Mąka pełnoziarnista jest wspaniałym źródłem błonnika, żelaza, magnezu, białka i cynku. Stosujmy ją jak najczęściej w naszej kuchni.

Cukier zastąpiłam stewią. Zaznaczam jednak, iż nie jest to stewia w czystej postaci, bezcukrowa. Jest to stewia, która stoi już teraz w każdym supermarkecie i jak dokładnie przeczytać skład z opakowania jest to konglomerat cukru ze stewią w proporcji 50 na 50 %. Zawsze to o połowę cukru mniej.

Trzeba jednak wiedzieć, że ciasto drożdżowe na czystej stewii nam po prostu nie wyrośnie. To wyrosło cudnie. Bułeczki są pyszne i bardzo pulchne.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki (350 g pszennej pełnoziarnistej i 150 g mąki pszennej 550)
  • 4 łyżki stewii 50 g
  • pół łyżeczki soli
  • 80 g masła (dałam ghee)
  • 12 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 220 ml mleka
  • 2 duże jaja

Składniki na nadzienie:

  • 120 g suchego, mielonego maku (gotowy do ciast)
  • 120 g gorącego mleka
  • 1 łyżka stewii 
  • 2 garście rodzynek
  • 2 garście orzechów włoskich
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub Amaretto (lub zapach)
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

  • Odmierzyć suche składniki, podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Wszystko wrzucić do misy miksera i zagniatać około 10 minut. Ma być gładkie, błyszczące i ładnie odchodzić od brzegów misy. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Tym razem, ze stewią trwało to dość długo.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie do bułeczek. Zagotować mleko. Gorącym mlekiem zalać mak. Masa będzie bardzo gęsta. Dodatek miodu i likieru jednak znacznie ją rozrzedzi. Dodać resztę składników, posiekane orzechy, umyte i odsączone rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa ma być na tyle gęsta, żeby dała się rozsmarować na cieście.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, wyrzucić je na blat i krótko jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na kwadrat o bokach 60 × 40 cm. Rozwałkowany placek posmarować przygotowanym makiem, najcieniej jak się da. Zwinąć ciasto od szerszego boku. W zależności, jak duże chcemy mieć bułki, tniemy rolkę na 12 lub 14 kawałków. Każdy odcięty kawałek ciasta naciągnąć w rękach na szerokość i zaraz potem skręcić dookoła osi. Układać na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia.
  •  Nastawić piekarnik, żeby się nagrzał. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki żółtkiem wymieszanym i 1 łyżką mleka. Piec 25 minut w 190 ° C. 
PRZECZYTAJ  Risotto z cukinią i miętą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *