Dorsz z patelni to bardzo prosty sposób na szybki obiad. Ryba smażona krótko jest bardzo soczysta. Delikatne mięso dorsza zamarynowane w soku z cytryny z dodatkiem aromatycznego tymianku smakuje znakomicie. Ryba nie musi być nudna, wystarczy dodatek tymianku, by danie nabrało innego wymiaru.
Dorsz z tymiankiem, młodymi ziemniaczkami i sezonową surówką to świetny letni obiad, jeden z naszych ulubionych obiadów w okresie lata.
Składniki:
- 4 filety z dorsza ze skórą
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- gałązki tymianku/suszony tymianek
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
Wykonanie:
- umytą rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Posolić, oprószyć pieprzem i obłożyć lub posypać tymiankiem. Większe kawałki przekroić. Odstawić na 10-15 minut
- przed ułożeniem na patelni rybę obtoczyć w mące, nadmiary strzepnąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Usmażone kawałki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂