Dorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne, dołożyłam pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się wcześniej z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie.
Składniki:
- 400-500 g filetu z dorsza
- 200 g mleka kokosowego
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 cm kawałek imbiru
- liście kafir lub sok z cytryny
- sól
- pieprz cayenne
- pieprz cytrynowy
- kumin na czubek noża
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- chili — opcjonalnie
- olej
- zielenina — kolendra lub szczypiorek
Wykonanie:
- filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić
- z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w 2-cm kawałki
- czosnek i imbir obrać, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dołożyć cukinię i podsmażać razem przez 3-4 minuty. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy, dolać mleko kokosowe i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia
- dodać kawałki dorsza, pogotować kilka minut, wyłączyć ogień i zostawić całość pod przykryciem na płycie, by ryba doszła
- podawać z ryżem basmati, posypać zieleniną
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂