Dorsz na kołderce z pora i pieczarek to danie obiadowe z diety przyspieszającej metabolizm dla fazy II. Najtrudniejsze 2 dni diety, ponieważ 3 posiłki główne i 2 przekąski to tylko proteiny i warzywa. Bardzo lubimy ryby i tylko dlatego obiady z fazy II nie były dla nas katorgą.
Danie przygotowane bez grama tłuszczu, a bardzo smaczne. Por z dodatkiem curry i imbiru jest lekko pikantny, bardzo aromatyczny, a z dodatkiem soczystego dorsza smakuje wyśmienicie. Aż trudno uwierzyć, że jesteśmy na diecie.
Składniki na 2 porcje:
- 2 pory
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- 3-4 cm kawałek imbiru
- dorsz 2 × 180 g
- sok z 1/2 cytryny
- papryka słodka w proszku
- oregano/tymianek suszony
Wykonanie:
- umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny. Posolić, oprószyć solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem. Odstawić
- obraną pokrojoną w piórka cebulę „podsmażyć „na kilku łyżkach bulionu z dodatkiem przyprawy curry i startego imbiru, dołożyć oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, dusić przez kilka minut. Dodać umyty, pokrojony dowolnie por. Podlać bulionem i dusić około 5 minut pod przykryciem. Posolić do smaku
- w międzyczasie na drugiej, mocno rozgrzanej patelni ułożyć dorsza i obsmażyć z obu stron po kilka minut, aż mięso zbieleje. Podlać 2-3 łyżkami bulionu, przykryć i dusić około 5 minut
- na kołderce z pora i pieczarek ułożyć kawałki ryby
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂