Dorsz gotowany w mleku to sposób na to, by wspaniałe delikatne mięso stało się wręcz aksamitne. Jest to jednocześnie dobra metoda na pozbycie się zapachu ryby, który wielu z nas zniechęca do cieszenia się jej smakiem. To bardzo prosty i szybki sposób, wręcz expresowy na przygotowanie pysznego, dietetycznego dania. Delikatny szałwiowo-miętowy smak dorsza idealnie uzupełnia dyniowe purée z curry.
Składniki na 3 porcje:
- około 500 g dorsza (tuszka ze skórą)
- 1 litr mleka
- świeże zioła — szałwia, mięta, tymianek, oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Składniki na purée z dyni:
- 300 g dyni
- 200 g ziemniaków
- 1/2 jabłka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry
Wykonanie:
- Rybę posolić, popieprzyć, włożyć do garnka, zalać osolonym zimnym mlekiem, dodać zioła. Całość zagotować, zestawić z ognia i po 8 minutach wyjąć rybę.
- Obraną dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać czosnek i ugotować do miękkości.
- Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i po dziesięciu minutach dodać do gotujących ziemniaków z dynią
- Odcedzić, dodać masło, całość zmiksować na gładką masę. Dodać curry, ewentualnie sól i pieprz.
- Rozłożyć purée na talerzach oraz rybę, z której wcześniej usuń skórę
Uwagi:
Jeśli lubisz szczególnie aksamitne purée, można jeszcze dodać gorącego mleka.
Rybę gotowałam ze skórą (nie używałam polędwiczki, tylko całej tuszki) i nie chciałam, by się rozleciała w czasie gotowania.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂