Donauwelle – zaproszenie do akcji „Kuchnia niemiecka”

Donauwelle – klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty. W Polsce to znane i popularne fale Dunaju.

Kuchnia niemiecka to kuchnia bardzo sezonowa, zimą pożywna i kaloryczna. Podpowiadam, iż w kuchni śląskiej i wielkopolskiej znajdziesz wiele inspiracji kulinarnych, ponieważ kuchnie te wzajemnie się przenikają.

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka L
  • 175 g cukru/ksylitolu
  • 175 g oleju
  • 175 g mleka
  • 350 g mąki pszennej, orkiszowa
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 350 g wiśni z kompotu po odsączeniu

Składniki na krem:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu

Składniki na glazurę:

  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła – 100g
  • 3-4 łyżki cukru/ksylitolu
  • 4-6 łyżek wody

Wykonanie:

  • jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wmieszać kakao przesiane przez sitko i 2 łyżki mleka, następnie wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto. Na ciemnym cieście rozłożyć wiśnie odsączone z kompotu i delikatnie wcisnąć. Piec w 180`C 25-30 minut. wystudzić na kratce kuchennej
  • w garnuszku zagotować mleko, a wcześniej odlać część mleka do kubeczka i wymieszać z proszkiem budyniowym. Do gotującego mleka wsypać cukier i powoli mieszając trzepaczką balonową powoli wlewać rozbełtany w mleku proszek budyniowy. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać, by nie utworzył się kożuch
  • miękkie masło utrzeć na puch z 2 łyżkami cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy budyniowej. Ucierać do otrzymania puszystego kremu. Krem rozsmarować na przestudzonym cieście
  • masło, kakao, cukier i wodę umieścić w rondelku. Cały czas podgrzewając mieszać trzepaczką balonową do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wlać minimalną ilość wody z przepisu i dolewać resztę, gdyby polewa była za gęsta. Chwilę odczekać i równomiernie rozprowadzić ją na kremie. Na koniec skrobakiem piekarniczym z ząbkami wykonać imitację fal
  • kroić po zastygnięciu polewy
PRZECZYTAJ  Struklji - rolowane pierogi z serem

SMACZNEGO!

Inspiracja: „Backen – Genussrezepte für jeden Tag”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *