Donauwelle – klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty. W Polsce to znane i popularne fale Dunaju.
Kuchnia niemiecka to kuchnia bardzo sezonowa, zimą pożywna i kaloryczna. Podpowiadam, iż w kuchni śląskiej i wielkopolskiej znajdziesz wiele inspiracji kulinarnych, ponieważ kuchnie te wzajemnie się przenikają.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka L
- 175 g cukru/ksylitolu
- 175 g oleju
- 175 g mleka
- 350 g mąki pszennej, orkiszowa
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 350 g wiśni z kompotu po odsączeniu
Składniki na krem:
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
Składniki na glazurę:
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki masła – 100g
- 3-4 łyżki cukru/ksylitolu
- 4-6 łyżek wody
Wykonanie:
- jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wmieszać kakao przesiane przez sitko i 2 łyżki mleka, następnie wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto. Na ciemnym cieście rozłożyć wiśnie odsączone z kompotu i delikatnie wcisnąć. Piec w 180`C 25-30 minut. wystudzić na kratce kuchennej
- w garnuszku zagotować mleko, a wcześniej odlać część mleka do kubeczka i wymieszać z proszkiem budyniowym. Do gotującego mleka wsypać cukier i powoli mieszając trzepaczką balonową powoli wlewać rozbełtany w mleku proszek budyniowy. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać, by nie utworzył się kożuch
- miękkie masło utrzeć na puch z 2 łyżkami cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy budyniowej. Ucierać do otrzymania puszystego kremu. Krem rozsmarować na przestudzonym cieście
- masło, kakao, cukier i wodę umieścić w rondelku. Cały czas podgrzewając mieszać trzepaczką balonową do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wlać minimalną ilość wody z przepisu i dolewać resztę, gdyby polewa była za gęsta. Chwilę odczekać i równomiernie rozprowadzić ją na kremie. Na koniec skrobakiem piekarniczym z ząbkami wykonać imitację fal
- kroić po zastygnięciu polewy
SMACZNEGO!
Inspiracja: „Backen – Genussrezepte für jeden Tag”
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂