Domowy ketchup to świetna alternatywa dla sosu pomidorowego ze sklepowej półki, bo choć kuszą ładnymi słoiczkami i kolorowymi etykietami, po przeczytaniu składników nie zdecydujesz się na zakup żadnego z nich.
Nawet te z najlepszy składem, bio, wszystkie zawierają cukier. Ponieważ cukier niweczy działanie diety i plany zrzucenia wagi nie pozostaje nic innego jak samemu go wyprodukować. Jest bajecznie prosty do przygotowania, super zdrowy oraz bardzo aromatyczny i bogaty w smaku.
Do przygotowania potrzebujesz dobrego koncentratu pomidorowego (w składzie powinny widnieć tylko pomidory), kilku przypraw i blendera. Zawiera multum likopenu, bo na ironię znajduje się go o wiele więcej w koncentracie niż w świeżych pomidorach, a co najważniejsze całoroczny! Idealny dodatek w diecie przyspieszającej metabolizm w fazie I i III, niezastąpiony w każdej kuchni i diecie. Polecam!
Składniki:
- 320 g koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego (użyłam jabłkowego)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki ksylitolu – pudru (poza dietą-miód)
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1-2 goździki utłuczone w moździerzu
Wykonanie:
- wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. By uzyskać ulubiomy smak, musisz kosztować i ewentualnie skorygować ilość słodzika i soli. Wszystko zależy od mocy użytego koncentratu pomidorowego
- zamknąć w słoiczku z nakrętką i przechowywać w lodówce do 2 tygodni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂