Najpopularniejszy fast food z czasów PRL-u nic nie stracił na popularności, ostatnio nawet przeżywa prawdziwy renesans. Zapraszam na zdrowsze, domowe wydanie popularnych zapieksów. Niby takie jak te z budki, ale z prawdziwym żółtym serem, zamiast plastikowego erzacu i z dobrym gatunkowo ketchupem. Super kolacja lub śniadanko zamiast nudnych kanapek. Pyszne, chrupiące, bardzo aromatyczne dzięki ciemnym pieczarkom. Kto się skusi?
Składniki:
- 2 bułki paluchy
- 200 g ciemnych/białych pieczarek
- 1 cebula
- 200 g sera gouda
- ketchup
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła ghee
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- obraną cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone pieczarki w plasterki. Cebulę zezłocić na rozgrzanym maśle ghee, dodać pieczarki, posolić, oprószyć pieprzem i dusić do odparowania nadmiaru wody. Ostudzić
- żółty ser zetrzeć na tarce
- bułki przeciąć w poprzek na dwie równe połówki. Posmarować masłem, następnie rozłożyć przygotowane pieczarki i posypać startym serem
- zapiekać w piekarniku w 180*C około 5-10 minut, do roztopienia sera
- podawać z ketchupem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂