Tahini, tahina — masło sezamowe, pasta na bazie nasion sezamu używana do wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu robione jest z lekko podprażonych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak. To główny składnik bliskowschodnich potraw. Pasty sezamowej używa się w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.
Przygotowanie domowego tahini jest niezwykle proste i zasadniczo potrzebujemy jednego składnika — łuskanych nasion sezamu. Zamiana sezamu w pastę tahini jest nieco żmudna, ale domowa produkcja sprawia wiele frajdy. Ponieważ miksowanie jest nieco przydługie lepiej za jednym zamachem zrobić solidną porcję. Bez problemu pastę tahini można przechowywać w lodówce kilka miesięcy.
Z prażeniem nasion sezamu nie mam najlepszych doświadczeń, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniał chałwą, że pominęłam etap prażenia. Jeśli jednak chcesz podprażyć nasiona sezamu, to bardzo krótko i bardzo ostrożnie. Moje ledwo złote dały bardzo gorzki smak tahini.
Składniki:
- 400 g łuskanych nasion sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego — opcjonalnie
Wykonanie:
- nasiona sezamu umieścić w kielichu blendera i rozpocząć miksowanie. Początkowo blender zmieli sezam na proszek, następnie bardzo powoli zacznie wydzielać się olej, a masa będzie się zbijać i oblepiać ścianki naczynia. Wielokrotnie przerwij miksowanie i zgarnij masę szpatułką, pozwól też odpocząć blenderowi, by się nie przegrzał. W miarę miksowania masa będzie rzednąć i będzie coraz gładsza
- gotowe tahini zapakuj do wyparzonego słoiczka z nakrętką. Używaj wg potrzeby. Przechowuj w lodówce kilka miesięcy
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂