Pogoda nastraja tylko i wyłącznie do pieczenia drożdżówek. Miały być drożdżówki z truskawkami, ale kupienie smacznych, słodkich truskawek graniczy z cudem, dlatego w bułeczkach wylądowały niezawodne mrożone wiśnie.
Tradycyjnie bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z małym dodatkiem pełnoziarnistej płaskurki. Wnętrze bułek wypełniłam budyniem, dodałam mrożone wiśnie i posypałam kokosową kruszonką. Mięciutkie, pachnące, puchate, po prostu pyszne!
Składniki na 12 bułeczek:
- 420 g mąki (300 g jasnej orkiszowej+120 płaskurki)
- 180 ml mleka
- 1 jajko+1 żółtko
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 budyń na 500 ml mleka
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
- 350 ml mleka
- 1 łyżka masła
Kruszonka:
- 50 g mąki orkiszowej/płaskurki
- 1 czubata łyżka ksylitolu/cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 25 g masła
Dodatkowo:
- mrożone wiśnie
- 1 białko+1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto drożdżowe
- z podanych składników zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i schować do lodówki
- w kubeczku rozmieszać proszek budyniowy z częścią mleka. Wlać do reszty mleka, zagotować z cukrem i cały czas mieszać trzepaczką budyniową, aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać. Przykryć folią spożywczą na styk i odstawić do wystudzenia
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, podzielić na 12 kawałków. Uformować kulki, rozpłaszczyć i pozostawić do wyrośnięcia
- w każdej bułeczce zrobić miejsce na budyń i owoce uciskając dnem szklanki do samej blachy. Wypełnić środek budyniem, nałożyć po około 5 wiśni, rant posmarować białkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką
- piec w 180*C 20-25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Uwagi:
Niestety drożdżówki z nadzieniem budyniowym nie nadają się do zamrażania
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂