Pyszne, rozpływające się w ustach, dziecinnie łatwe do zrobienia ciasto z owocami lata. Wykorzystałam do zrobienia ciasta morele, truskawki i jagody. Genialnie smakuje także z wiśniami. Przepis bardzo stary, właściwie jest ze mną od zawsze. Cierpliwie czekał w kolejce, aż doczekał się przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej książki kucharskiej. Składniki nadają się na dużą blachę (43 × 30 cm).
Zawsze się udaje, pod warunkiem że nie przeładujecie ciasta owocami. Wówczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadną na dno. Zachęcam do wypróbowania, a nie zawiedzie Was na pewno.
Składniki:
- 4 jajka
- mąka – 300 g (2 szklanki)
- cukier – 230 g (1 szklanka)
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na nałożenie: ulubione owoce, u mnie 10 moreli, 12 truskawek, garstka borówki amerykańskiej
Wykonanie:
- Roztopić masło w rondelku. Wystudzić.
- Jajka z cukrem ubić ręcznym mikserem na gęsty kogel-mogel. Cały czas ubijając, dodajemy w czterech ratach mąkę i roztopione masło, do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę, wyrównać szpatułką i wyłożyć owoce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 ° C. Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂