Domowe ciasto z owocami lata

Pyszne, rozpływające się w ustach, dziecinnie łatwe do zrobienia ciasto z owocami lata. Wykorzystałam do zrobienia ciasta morele, truskawki i jagody. Genialnie smakuje także z wiśniami. Przepis bardzo stary, właściwie jest ze mną od zawsze. Cierpliwie czekał w kolejce, aż doczekał się przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej książki kucharskiej. Składniki nadają się na dużą blachę (43 × 30 cm).

Zawsze się udaje, pod warunkiem że nie przeładujecie ciasta owocami. Wówczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadną na dno. Zachęcam do wypróbowania, a nie zawiedzie Was na pewno.

Składniki:

  • 4 jajka
  • mąka – 300 g (2 szklanki)
  • cukier – 230 g (1 szklanka)
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na nałożenie: ulubione owoce, u mnie 10 moreli, 12 truskawek, garstka borówki amerykańskiej

Wykonanie:

  • Roztopić masło w rondelku. Wystudzić.
  • Jajka z cukrem ubić ręcznym mikserem  na gęsty kogel-mogel. Cały czas ubijając, dodajemy w czterech ratach mąkę i roztopione masło, do połączenia składników.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę, wyrównać szpatułką i wyłożyć owoce.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 ° C. Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *