Domowa masa makowa jest nieporównywalnie smaczniejsza i zdrowsza od kupnej z puszki. Kupna masa jest bardzo wodnista, przesłodzona syropem glukozowo-fruktozowym, pełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Nie polecam kupnej masy, bo to najczęstsza przyczyna niepowodzeń, z jej użyciem najpewniej upieczesz zakalca.
Domową masę makową zrobisz na dwa sposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony.
Jeśli kupisz gotowy mak mielony, przygotowanie domowej masy makowej jest bajecznie proste. Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe.
Można ją modyfikować, zmniejszając ilość poszczególnych dodatków lub zmieniając ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj z jej przygotowaniem!
Składniki:
- 200 g mielonego maku
- 180 – 200 ml mleka/mleka roślinnego/wody
- 200 ml miodu – 3 łyżki
- 100 g rodzynków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki Amaretto, rumu lub olejku rumowego/migdałowego
- 30-40 g masła
- cukier waniliowy
Wykonanie:
- mleko, miód i masło zagotować w rondlu. Wrzącym mlekiem zalać zmielony mak i zamieszać trzepaczką balonową, odstawić do napęcznienia
- dodać resztę składników i odstawić do napęcznienia. Ostudzić
- masę można wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. sparzonymi, obranymi migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową
UDANYCH WYPIEKÓW!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂