Temat majonezu jest jak najbardziej na czasie, bo to idealny dodatek do jajek, sałatek, wędlin. Okazuje się, że majonez może być i zdrowy i pożywny.
Zapraszam na zielony majonez z awokado, całkowicie roślinny, uwielbiany przez wegan. Jest gęsty, kremowy i bogaty w same zdrowe tłuszcze. Konsystencją bardzo przypomina ten tradycyjny przygotowany na bazie jajek, ale lepiej ich nie porównywać, daj się ponieść nowemu smakowi. Bardzo prosty do przygotowania.
Może dzięki temu przepisowi przychylniej spojrzysz na super zdrowe awokado?
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- sok z limonki lub z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki oliwy/oleju
- sól
- pieprz
- szczypta ksylitolu/cukru — opcjonalnie
Wykonanie:
- awokado przeciąć wzdłuż na pół, na nożu usunąć pestkę. Miąższ wybrać łyżeczką, skropić sokiem z limonki. Dodać resztę przypraw i zblendować na gładką emulsję. Przechowywać w lodówce w słoiczku z nakrętką kilka dni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂