Deser „Ptasie mleczko” jest niezwykle lekki, puszysty i pyszny. To prawdziwa rozkoszna delikatność i klasyczne połączenie smaków — truskawka z agrestem. Jest lekki jak piórko i po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo prosty w przygotowaniu.
Deser jest dietetyczny typu light, przygotowany na bazie mleka skondensowanego z zawartością 4% tłuszczu i galaretki owocowej.
Składniki na 6 pucharków:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 250 ml mleka skondensowanego 4% niesłodzonego — z kartonika
- świeże truskawki — opcjonalnie
Wykonanie:
- galaretkę truskawkową ugotować z 1/2 wody z przepisu (250 ml wody). Wylać na głęboki, szeroki talerz, ostudzić i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć w przygotowanych pucharkach. Część galaretek pozostawić do udekorowania deserów
- galaretkę agrestową przygotować wg przepisu z opakowania, również z 1/2 porcji wody (250 ml), przestudzić
- mleko skondensowane (schłodzone przez noc w lodówce) ubić przy pomocy ręcznego miksera na sztywno. Mleko skondensowane ubija się bardzo szybko — około 3 minut — i podczas ubijania bardzo zwiększa swą objętość. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką przestudzoną galaretkę
- przygotowaną piankę rozlać do pucharków, przyozdobić pozostawionymi kostkami galaretki i świeżymi truskawkami
- schłodzić w lodówce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂