Smaczny, szybki deser dla wielbicieli masła orzechowego. Podstawą deseru jest jogurt grecki, który nadaje mu aksamitnej konsystencji, a dodatek masła orzechowego, pysznego smaku.
Jogurt grecki to świetna baza do tworzenia błyskawicznych, dietetycznych deserów o różnorodnych smakach, w zależności od dodatku. Cudowny również z domową nutellą lub np.tahini. Do dzisiejszego dodaj ulubione ciasteczka — u mnie oczywiście amarettini — sezonowe owoce jagodowe i deser gotowy.
Składniki na 2 pucharki:
- 350 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 10-12 ciasteczek amarettini
- 2 łyżki ksylitolu/miodu/cukru lub wg uznania
- borówka amerykańska
Wykonanie:
- jogurt wymieszać ze słodzikiem i masłem orzechowym
- na dno pucharków wyłożyć ciasteczka, następnie jogurt naprzemiennie z jagodami
- przed podaniem schłodzić w lodówce Przed podaniem ozdobić listkami mięty
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂