Oto propozycja wykorzystania melona i arbuza do pysznego letniego deseru. Wygląda bajecznie. Jest bardzo zdrowy i cudownie orzeźwiający, idealny na letnie upały. Smakowite połączenie jogurtu greckiego z kremem kokosowym, a smak podbudowany dodatkiem Malibu. Resztki melonów i arbuza zużyłam do melonowego smoothie. Jeśli użyjesz mocno schłodzonych składników prosto z lodówki, deser po prostu błyskawiczny, gotowy do podania.
Składniki na 2 pucharki:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 3 duże łyżki kremu kokosowego, śmietanki kokosowej
- 3 łyżki cukru pudru (lub miodu)
- 1 łyżka malibu (lub innego likieru kokosowego)
- 4 biszkopty i ewentualnie wiórki kokosowe
- kulki arbuza, melona Gala i Cantalupa
Wykonanie:
- Jogurt wymieszać z kremem kokosowym. Zrobić to zwyczajnie łyżką lub małą trzepaczką balonową. Nie ma potrzeby używania miksera. Gdy używasz mleka kokosowego, schłódź puszkę w lodowce na stojąco, otwórz puszkę i nie mieszając zawartości, zbierz z góry samą śmietankę. Wodę zużyj np. do naleśników lub wypieku bułeczek.
- Masę jogurtowo-kokosową dosmaczyć dodatkiem cukru i Malibu. Jeśli lubisz, możesz dodać wiórki kokosowe.
- Na dno pucharków wyłożyć kawałki biszkoptów, następnie masę jogurtową, znowu biszkopty i zakończyć warstwą masy. Specjalnym nożykiem wykrawać kulki z miąższu arbuza i melonów i ozdobić nimi na górę pucharków. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂