Proponuję prosty, zdrowy i pyszny deser dla amatorów dynii. Wystarczy mieć przygotowane purée, a wyczarujesz go w kilka minut.
Deser zrobiłam na bazie purée z dyni Hokkaido, to moja zdecydowana faworytka wśród wszystkich odmian dyni. Cudny, intensywnie pomarańczowy kolor, bardzo esencjonalny smak i łatwa w obróbce dzięki niewielkim rozmiarom.
Składniki na 4 porcje:
- purée z dyni Hokkaido
- 1 mango
- 2 kubki jogurtu bio a`140 g
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- mango obrać ze skóry i zblendować na gładko, dodać purée z dyni i ponownie zmiksować. Dosmaczyć cynamonem i sokiem z cytryny. Jeśli uznasz, że jest za mało, słodkie dosłódź. Nie dosładzałam
- jogurt wymieszaj z miodem
- nakładać do pucharków dynie z mango i jogurt wg własnego uznania. Przybrać dowolnymi owocami lub kosteczkami mango
- przed podanie schłódź w lodówce
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂