Deser o smaku chałwy z truskawkami i pestkami granatu jest przepyszny i nie tylko dla wielbicieli chałwy. Wbrew pozorom nie jest też wcale za słodki. Stopień słodyczy możesz regulować ilością dodanego miodu. Smak chałwy bowiem pochodzi z tahini, które nie jest słodzone.
Dla nas z mężem jest to absolutny hit deserowy, dlatego gorąco polecam do skorzystania z przepisu. Owoce możecie dodać według własnych upodobań.
Składniki na 2 porcje:
- 200-250 g jogurtu greckiego
- 2 duże łyżki tahini
- 2 łyżki miodu
- 150 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 owocu granatu
- 8-10 ciasteczek amaretti
Wykonanie:
- Truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Z 1 łyżeczki cukru i soku z cytryny zrobić marynatę do truskawek. Odstawić na kilka minut by przeszły smakiem.
- Jogurt wymieszać z miodem i tahini. Nie potrzebujemy tu żadnego miksera. Robimy to zwyczajnie łyżką.
- Owoc granatu przeciąć w poprzek i z jednej połówki „wywróconej ” jakby na lewą stronę wyciągnąć pestki. Najlepiej zrobić to palcami, uwalniając je z białej osłonki.
- Na dnie pucharków ułożyć ciasteczka, następnie jogurt chałwowy, na koniec zamarynowane truskawki i pestki granatu. Przed podaniem deser schłodzić w lodówce. Dodatkowo polałam całość syropem z granatu. Nie jest to jednak konieczne.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂