Czerwona kapusta — duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejsze — z dodatkiem jabłka i cydru oraz duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny już przedstawiałam. Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy.
Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam!
Składniki:
- mała czerwona kapusta
- 1 cebula
- słoiczek marmolady z pigwy
- 3-4 goździki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki smalcu z gęsi
- 3 łyżki ciemnego octu balsamiczny
- 1 szklanka bulionu
Wykonanie:
- kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, przekroić na 4 części, z każdej wyciąć głąb. Kapustę poszatkować
- w garnku podgrzać gęsi smalec i podsmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę, dolać bulion, przyprawy i marmoladę z pigwy. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec skorygować ilość soli i pieprzu, na koniec doprawić do smaku octem winnym. Podałam z piersią gęsi pieczonej z dodatkiem owocu pigwy
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂