Ciasto z cukinią? Zaskoczeni? Właśnie tak uniwersalna jest cukinia. Sprawdziła się nawet w cieście, a właściwie to chyba raczej w babce. Za babkami nie przepadam, ale ta cukiniowa jest super.
Przyznam szczerze, że ciasto z cukinią robiłam pierwszy raz i nie spodziewałam się, że może tak smakować. Jest mięsiste i bardzo wilgotne, ale nie ciężkie, a dodatek mielonych orzechów i czekolady nadają mu świetny smak.
Zresztą, przekonajcie się sami.
Mielone orzechy można zastąpić mielonym migdałami, będzie tak samo smacznie. Ten zaskakujący przepis kończy tegoroczne cukiniowe receptury. Cukinia dalej będzie u mnie gościć, ale tylko w kuchni i na stole, bo na blogu ustępuje miejsca innym sezonowym warzywom. Zapraszam do przepisu.
Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
- 1 zielona cukinia (startej około 350 g)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 200 g mielonych orzechów laskowych lub mielonych migdałów
- 3 jajka M
- 150 ml oleju
- 250 g cukru
- 60-100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie:
- Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z mąką, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Połączyć z olejem i z mąką wymieszaną z cukinią.
- Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
- Keksówkę natłuścić olejem i wysypać mąką krupczatką, wypełnić przygotowaną masą.
- Piec w temperaturze 180 ° C 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić jeszcze około 10 minut w foremce, następnie ciasto wyjąć i studzić na kratce.
- W kąpieli wodnej rozpuścić kawałki czekolady z dodatkiem śmietany kremówki i tak przygotowaną czekoladową glazurą posmarować wystudzone ciasto. Życzę smacznego!
Jedna porcja zawiera (całość 10 porcji): 9 g białka, 28 g tłuszczu, 57 g węglowodanów.
Przepis pochodzi z „Für jeden Tag”.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂