Czarny ryż z Piemontu i prosta sałatka z kalafiorem

Czarny ryż — właściwości zdrowotne

Pośród innych odmian ryżu, czarny jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o jego wartości odżywcze i walory zdrowotne. Niedawne badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zw. antocyjanami niż taka sama ilość jagód. Ma też więcej błonnika i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukru.

Ma łagodny, lekko orzechowy smak i przyjemną teksturę stawiającą opór pod zębami. Jest bardzo smaczny. Uprawiany jest w Indonezji i Tajlandii i tu się zdziwisz — we włoskim Piemoncie.

Dostarcza ważnych dla zdrowia aminokwasów (18), dużo żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Eksperymentalnie był wykorzystywany do stymulowania pracy żołądka, zauważono poprawę pracy nadnerczy jak również poprawę wzroku.

Jego kolor to głęboka czerń przechodząca w purpurę podczas gotowania. Ciemny kolor to zasługa ogromnej ilości antocyjanów. Antocyjany to pigmenty roślinne o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Warto zatem zainteresować się czarnym ryżem i wprowadzić go do swojej diety.

Resztę wczorajszego kalafiora postanowiłam wykorzystać do sałatki i zastanawiając się, co by najlepiej pasowało do białego kalafiora, padło na kartonik czarnego ryżu. Stał zapomniany w szafce kuchennej, aż do dzisiejszego dnia. Sałatkę uzupełniają kiszone pomidorki koktajlowe i seler naciowy. Sałatkę podałam z jogurtowym sosem czosnkowym. Samo zdrowie, a jakie to było smaczne!

Składniki na 2 duże porcje:

  • 125 g czarnego ryżu (3/4 szklanki)
  • 1/2 ugotowanego kalafiora al dente
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łodygi selera naciowego

Składniki na sos:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • zielenina

Wykonanie:

  • ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu (u mnie 40 minut)
  • kalafiora ugotować w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzić, odstawić. Wykorzystałam resztę kalafiora z poprzedniego dnia
  • seler naciowy obrać z włókien i pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić pomidorki koktajlowe
  • czosnek zetrzeć na tarce i wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem
  • wyłożyć na talerze ryż, kalafior, seler naciowy i pomidorki. Podawać z dipem czosnkowym
PRZECZYTAJ  Pomidory faszerowane

SMACZNEGO!

Uwagi:
Ponieważ ryż ma tendencję do kumulowania arsenu, należy gotować go w dużej ilości wody (arsen jest rozpuszczalny w wodzie), najlepiej w stosunku 6:1, czyli na 1 szklankę ryżu 6 szklanek wody.

Zalecane jest dokładne płukanie ryżu przed gotowaniem, do momentu, aż woda będzie przejrzysta.

Znalazłam również sugestię, by unikać ryżu uprawianego w Arkansas, Teksasie, Luizjanie i Chinach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *