Cukinia to naprawdę uniwersalne warzywo. Grillowana jest smacznym dodatkiem do mięs. Może być także podana jako sałatka, przystawka lub sama stanowić odrębne danie np. z grzanką, lub sosem. Niezwykle prosta do przygotowania, bardzo smaczna, a jaka zdrowa — same zalety.
Maślana cukinia z dzisiejszego przepisu, z lekko chrupiącymi piniami smakuje wybornie. Gdy ją zgrillujesz i posypiesz tylko solą, będzie równie smaczna.
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Przygotowanie:
- orzeszki lekko zbrązowić na patelni bez tłuszczu
- cukinię pokroić w 1-cm talarki
- patelnię grillową przy pomocy pędzla posmarować olejem
- grillować cukinię po 2-3 minuty z każdej strony
- zgrillowaną cukinię przybrać orzeszkami piniowymi i startą skórką z cytryny. Można też skropić sokiem z cytryny
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂