Znacie crumble? To doskonały i bardzo szybki sposób na pyszny, gorący deser, a jednocześnie na zagospodarowanie owoców. Małe kokilki pełne soczystych owoców, otulone pierzynką okruchów chrupiącego ciasta i wyglądem i smakiem oczarują każdego. A clou wszystkiego to czas, bo całość serwujemy w ciągu 30 minut.
Ta pyszna kruszonka, której głównym składnikiem są owoce, pochodzi z Anglii. Wszystkie jesienne owoce: jabłka, gruszki, śliwki, pigwy świetnie się tu sprawdzą.
Składniki na 4 małe naczyńka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1 jabłko
- 150-200 g jeżyn
- 50 g marcepanu
Wykonanie:
- Całość można również przygotować w jednej, średniej formie. Jednak uważam, że małe foremki są nie tylko urocze, ale jest to bardziej estetyczny i praktyczny sposób podania crumble.
- Z mąki, cukru i masła pokrojonego w małe kawałki zagnieść szybko kruszonkę. Trzeba zrobić to w miarę sprawnie, by masło się nie rozpuściło, bo wtedy okruszki stracą kruchą strukturę i nie będą już chrupkie
- Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie szpalty. Wyłożyć na dno kokilek
- Rozkruszyć na nie marcepan, a następnie wyłożyć warstwę jeżyn
- Kruszonkę podzielić na 4 porcje i rozłożyć do żaroodpornych naczyniek
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 20 minut, do momentu kiedy kruszonka się zrumieni, a owoce będą bulgotać
- Podawać gorące, choć zimne są równie pyszne.
Uwagi:
Część mąki, też pełnoziarnistej lub orkiszowej można zastąpić mielonymi migdałami, orzechami, płatkami owsianymi itd., możliwości jest bez liku, a wszystko zależy od upodobań.
Zamiast cukru — miód, stewia lub inny słodzik.
Jeżyny są tak aromatyczne, że nie wymagają innych przypraw, ale już np. jabłka nie obejdą się bez cynamonu.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂