Crumble jeżynowo — jabłkowe, czyli owoce pod kruszonką

Znacie crumble? To doskonały i bardzo szybki sposób na pyszny, gorący deser, a jednocześnie na zagospodarowanie owoców. Małe kokilki pełne soczystych owoców, otulone pierzynką okruchów chrupiącego ciasta i wyglądem i smakiem oczarują każdego. A clou wszystkiego to czas, bo całość serwujemy w ciągu 30 minut.

Ta pyszna kruszonka, której głównym składnikiem są owoce, pochodzi z Anglii. Wszystkie jesienne owoce: jabłka, gruszki, śliwki, pigwy świetnie się tu sprawdzą.

Składniki na 4 małe naczyńka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jabłko
  • 150-200 g jeżyn
  • 50 g marcepanu

Wykonanie:

  • Całość można również przygotować w jednej, średniej formie. Jednak uważam, że małe foremki są nie tylko urocze, ale jest to bardziej estetyczny i praktyczny sposób podania crumble.
  • Z mąki, cukru i masła pokrojonego w małe kawałki zagnieść szybko kruszonkę. Trzeba zrobić to w miarę sprawnie, by masło się nie rozpuściło, bo wtedy okruszki stracą kruchą strukturę i nie będą już chrupkie
  • Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie szpalty. Wyłożyć na dno kokilek
  • Rozkruszyć na nie marcepan, a następnie wyłożyć warstwę jeżyn
  • Kruszonkę podzielić na 4 porcje i rozłożyć do żaroodpornych naczyniek
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 20 minut, do momentu kiedy kruszonka się zrumieni, a owoce będą bulgotać
  • Podawać gorące, choć zimne są równie pyszne.

Uwagi:
Część mąki, też pełnoziarnistej lub orkiszowej można zastąpić mielonymi  migdałami, orzechami, płatkami owsianymi itd., możliwości jest bez liku, a wszystko zależy od upodobań.

Zamiast cukru — miód, stewia lub inny słodzik.

Jeżyny są tak aromatyczne, że nie wymagają innych przypraw, ale już np. jabłka nie obejdą się bez cynamonu.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *