Zapraszam na letnie, jeżynowe ciasto z kokosową kruszonką. Takie nafaszerowane owocami ciasta lubimy najbardziej. Zresztą jak co roku plony jeżyn z własnego ogrodu są imponujące, a w tym roku dodatkowo wyjątkowo wczesne.
Spód ciasta zrobiłam z mąki orkiszowej z dodatkiem mąki gryczanej. Jest cienki, ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej. Ciasto jest dość zwarte i ładnie się porcjuje. Smak jeżyny i kokosa doskonale harmonizują ze sobą. Ciasto jest pyszne, trudno więc poprzestać na jednym kawałku. Doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców.
Składniki na spód:
- 150 g mąki jasnej orkiszowej- 630
- 100 g mąki gryczanej
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko M
Nałożenie owocowe:
- 750 g jeżyn
- 2- 3 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
- 2 łyżki bułki tartej
Składniki na kruszonkę kokosową:
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
Wykonanie:
- składniki na kruchy spód, zagnieść, owinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki
- jeżyny opłukać, odszypułkować i umieścić w szerokim rondlu z 2-3 łyżkami cukru. Podgrzewać kilka minut, aż puszczą cały sok. Nie rozgotować ich. W 100 ml wody rozpuścić budyń i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać do gotujących się jeżyn cały czas mieszając, aż masa owocowa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia
- dno foremki o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a rant formy wysmarować masłem
- składniki na kruszonkę odważyć i rozgnieść między palcami
- kruche ciasto rozwałkować między dwoma płatami foli spożywczej. Wyłożyć ciastem dno foremki i bok dookoła. Rozsypać równomiernie 2 łyżki tartej bułki
- na ciasto wyłożyć masę owocową
- na owocach rozkruszyć kruszonkę
- piec w 180°C 40-45 minut do zezłocenia kruszonki.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂