Ciasto morelowe z pistacjami jest przepyszne, bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Robiłam je już kilka razy z rzędu i gdyby nie to, że lubię nowe wyzwania, piekłabym je pewnie całe lato, podmieniając jedynie owoce.
Uwielbiamy jeść świeże owoce, ale jeszcze trudniej odmówić sobie przyjemności delektowania się ciastem z owocami. To nasze ulubione. Do popołudniowej kawki w ogrodzie, na balkonie lub tarasie, idealne! Proste i niewątpliwa zaleta, szybko się piecze.
By się udało, trzeba spełnić tylko jeden warunek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tak ciasta ucierane już mają.
Zatem przed planowanym pieczeniem wystaw wszystkie składniki z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej, by się ogrzały. Polecam przepis do wypróbowania!
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 150 g cukru/ksylitolu
- 2 jajka M
- 225 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g mleka
- 6 moreli
- 2 łyżki grubo posiekanych pistacji
Wykonanie:
- miękkie masło z cukrem przy pomocy miksera ubić na puszystą masę. Kolejno wbić jajka
- mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać i na zmianę z mlekiem porcjami dokładać do ubitych jaj
- masę przelać do foremki (20 × 30 cm), wyrównać powierzchnię szpatułką
- morele umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki moreli ułożyć na cieście
- piec w 170`C 30/35 minut
- studzić na kratce. Jeszcze gorące ciasto posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂