Ciasto marchewkowe — najlepsze

Zapraszam na rewelacyjne, przepyszne ciasto marchewkowe z pomarańczową nutą smakową. W rzeczywistości ciasto wcale nie zdradza, że zawiera marchewkę, również smak tego nie sugeruje. Marchewka zapewnia ciastu dużą wilgotność, a jej delikatna słodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem migdałów i pomarańczy. Jest puchate, lekkie jak piórko i wyrasta bardzo wysokie. Upieczone z mielonymi migdałami zamiast mąki i bez tłuszczu.

Myślę, że już dostatecznie zachęciłam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto marchewkowe. Długo zwlekałam z jego upieczeniem, szukając odpowiedniego przepisu. Marchewki marcepanowe od dawna leżały zakupione i cierpliwie czekały, by zwieńczyć dzieło. Znalazłam świetny przepis, ciasto upiekłam, dzielę się przepisem i bardzo, bardzo polecam!

Składniki na ciasto (na tortownicę o przekroju 26 cm):

  • 300 g obranej marchewki
  • 1 łyżka startej skórki z bio-pomarańczy
  • 2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 6 jajek M
  • sól
  • 125 g cukru/ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na glazurę:

  • 1 serek Philadelphia – 175 g
  • 50 g cukru pudru/ksylitolu pudru
  • 30 g masła
  • 1 paczka marchewek marcepanowych – 12 sztuk

Wykonanie:

  • Włączyć piekarnik na 180°C (z termoobiegiem na 160°C). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszać ze startą skórką pomarańczową i syropem z agawy. Odstawić na bok.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać pod koniec 25 g cukru.
  • Żółtka z resztą cukru (100 g) i łyżką soku z cytryny ubić na parze do uzyskania jasnej masy i rozpuszczenia cukru. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać, aż masa jajeczna przestygnie, stanie się puszysta i gęsta.
  • Do ubitych żółtek dodać startą marchewkę oraz 1/3 piany z białek i ostrożnie przy pomocy szpatułki wymieszać. Dodać resztę piany, migdały z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Foremkę wypełnić przygotowanym ciastem, wyrównać górę szpatułką i piec 45 minut w 180°C.
  • Upieczone ciasto ostudzić na kratce.
  • Przygotować glazurę: serek wymieszać z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadzić równo na powierzchni wystudzonego ciasta. Rozłożyć marchewki z marcepanu. Lekko schłodzić.
PRZECZYTAJ  Czereśniowy szejk maślankowy

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Cała tortownica – 12 sztuk
Jedna sztuka to 270 kcal, 20 g węglowodanów, 9 g białka i 17 g tłuszczu

Przepis pochodzi z magazynu „Meine Familie&Ich” Heft 2/2014 z modyfikacją glazury. W oryginale ciasto jest z przygotowane z lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *