Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami — idealny na lato.
Czereśnie nie należą do moich ulubionych owoców, jednak tegoroczne są tak wyjątkowo słodkie i aromatyczne, że najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Te wylądowały w serniku. Masa serowa to mój nowy eksperyment. Tym razem połączyłam całą zawartość puszki mleka kokosowego z serem. Wyszło pysznie!
Sernik jest zwarty, a przy tym cudownie kremowy z delikatną kokosową nutą, po prostu idealny. Oj, jest pełen smaków, bo i spód z kokosowych ciasteczek oblanych czekoladą i chrupiącą polewą ze słodkimi pestkami słonecznika. Dzieje się, ale smaki są idealnie zrównoważone. Schłodzony w lodówce, a taki jest najsmaczniejszy, jest idealnym deserem na upalne dni.
Składniki na spód sernika:
- ciasteczka owsiane kokosowe w czekoladzie – 170 g
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 750 g sera (u mnie wiaderko z Piątnicy)
- puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt)
- 220 g cukru
- 4 jajka L
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykończenie sernika:
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g śmietany kremówki
- 50 g cukru
- 300-350 g czereśni
WYKONANIE:
- ciasteczka umieścić w kielichu blendera, dodać zimne masło i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Bok wysmarować masłem. Wyłożyć ciasteczkową masę i wklepać w dno dociskając grzbietem łyżki. Odstawić do lodówki do stężenia
- nastawić piekarnik na 180°C
- ser wymieszać przy pomocy miksera z mlekiem kokosowym. Użyć całej zawartości puszki tzn. gęstej śmietanki kokosowej razem z wodą kokosową. Dodać cukier, przesiany przez sitko budyń i dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Do masy wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników
- rozpuścić 50 g masła z 50 g cukru, mieszając uważać, by nie stało się brązowe. Dodać śmietanę i całość zagotować. Wrzucić pestki słonecznika i masę wystudzić
- masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię. Rozłożyć równomiernie wypestkowane czereśnie, a następnie delikatnie rozprowadzić masę śmietanową z pestkami słonecznika
- wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut, do zrumienienia masy śmietanowo — słonecznikowej. Boki sernika będą ścięte, natomiast sam środek pozostanie lekko drżący
- początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć sernik z piekarnika na kratkę kuchenną. Ciasto wystudzić w formie przez całą noc w lodówce.
- przed podaniem zdjąć obręcz i przełożyć sernik na paterę
SMACZNEGO!
UWAGI:
Do tego ciasta pasują również wiśnie i każde inne małe lekkie owoce (surowa masa jest bardzo rzadka). Zamiast pestek słonecznika można użyć płatków migdałowych lub mielonych orzechów
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂