Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami

Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami — idealny na lato.

Czereśnie nie należą do moich ulubionych owoców, jednak tegoroczne są tak wyjątkowo słodkie i aromatyczne, że najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Te wylądowały w serniku. Masa serowa to mój nowy eksperyment. Tym razem połączyłam całą zawartość puszki mleka kokosowego z serem. Wyszło pysznie!

Sernik jest zwarty, a przy tym cudownie kremowy z delikatną kokosową nutą, po prostu idealny. Oj, jest pełen smaków, bo i spód z kokosowych ciasteczek oblanych czekoladą i chrupiącą polewą ze słodkimi pestkami słonecznika. Dzieje się, ale smaki są idealnie zrównoważone. Schłodzony w lodówce, a taki jest najsmaczniejszy, jest idealnym deserem na upalne dni.

Składniki na spód sernika:

  • ciasteczka owsiane kokosowe w czekoladzie – 170 g
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 750 g sera (u mnie wiaderko z Piątnicy)
  • puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt)
  • 220 g cukru
  • 4 jajka L
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykończenie sernika:

  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g śmietany kremówki
  • 50 g cukru
  • 300-350 g czereśni

WYKONANIE:

  • ciasteczka umieścić w kielichu blendera, dodać zimne masło i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku
  • tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Bok wysmarować masłem. Wyłożyć ciasteczkową masę i wklepać w dno dociskając grzbietem łyżki. Odstawić do lodówki do stężenia
  • nastawić piekarnik na 180°C
  • ser wymieszać przy pomocy miksera  z mlekiem kokosowym. Użyć całej zawartości puszki tzn. gęstej śmietanki kokosowej razem z wodą kokosową. Dodać cukier, przesiany przez sitko budyń i dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Do masy wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników
  • rozpuścić 50 g masła z 50 g cukru, mieszając uważać, by nie stało się brązowe. Dodać śmietanę i całość zagotować. Wrzucić pestki słonecznika i masę wystudzić
  • masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię. Rozłożyć równomiernie wypestkowane czereśnie, a następnie delikatnie rozprowadzić masę śmietanową z pestkami słonecznika
  • wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut, do zrumienienia masy śmietanowo — słonecznikowej. Boki sernika będą ścięte, natomiast sam środek pozostanie lekko drżący
  • początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć sernik z piekarnika na kratkę kuchenną. Ciasto wystudzić w formie przez całą noc w lodówce.
  • przed podaniem zdjąć obręcz i przełożyć sernik na paterę
PRZECZYTAJ  Belgijskie gofry drożdżowe

SMACZNEGO!

UWAGI:
Do tego ciasta pasują również wiśnie i każde inne małe lekkie owoce (surowa masa jest bardzo rzadka). Zamiast pestek słonecznika można użyć płatków migdałowych lub mielonych orzechów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *