Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy uwielbiają ryby w panierce, ale szukają jednak lżejszej wersji.
Jest na to prosty sposób, upiecz rybę w piekarniku.
Karp opanierowany upieczony w piekarniku smakuje tak samo jak ten smażony z patelni, może jest nawet bardziej chrupiący.
Poza tym to spora oszczędność czasu, bo blaszka pomieści więcej porcji ryby, a upieczesz ją za jednym zamachem.
Składniki:
- 4 dzwonka karpia
- 2,3 łyżki maki
- bułka tarta
- 1 jajko
- masło
Przygotowanie:
- dzwonki karpia, wcześniej umyte, pozbawione śluzu i łusek przeciąć na pół. posolić
- każdy kawałek obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej
- przygotowane kawałki ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby ułożyć po wiórku masła
- piec w 200`C 25-30 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂