Chrupiący indyk w panierce panko

Lżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe!

Tę niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko. Panko to chrupkie pszenno – drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta.

Zapraszam na pyszne kotleciki!

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do obtaczania
  • panko
  • olej

Wykonanie:

  • filet z indyka pokrój w poprzek na 2-3 cm plastry. Rozbij tłuczkiem pod folią spożywczą. Posól i oprósz pieprzem
  • kolejno obtaczaj najpierw z mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko
  • układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Tłuszcz powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości kotleta
  • po usmażeniu odkładaj upieczone kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podałam z plasterkami cytryny, ziemniaczanym purée i surówką z kapusty na chiński sposób

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *