Lżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe!
Tę niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko. Panko to chrupkie pszenno – drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta.
Zapraszam na pyszne kotleciki!
Składniki:
- 500 g filetu z indyka
- sól, pieprz
- 2 jajka
- mąka pszenna do obtaczania
- panko
- olej
Wykonanie:
- filet z indyka pokrój w poprzek na 2-3 cm plastry. Rozbij tłuczkiem pod folią spożywczą. Posól i oprósz pieprzem
- kolejno obtaczaj najpierw z mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko
- układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Tłuszcz powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości kotleta
- po usmażeniu odkładaj upieczone kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podałam z plasterkami cytryny, ziemniaczanym purée i surówką z kapusty na chiński sposób
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂