Chłodnik z botwinki z ogórkiem i rzodkiewką

Chłodniki, zimne zupy serwowane prosto z lodówki to idealny, orzeźwiający obiad na upalne dni. Chłodnik z botwinki to klasyk kuchni polskiej, każdej wiosny wyczekiwany i smakuje wszystkim bez wyjątku. Botwinkę przygotowałam z ogórkiem i chrupiącą rzodkiewką, a jajko dodatkowo syci. Zdrowa zupa pełna witamin i mikroelementów.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 szklanka bulionu
  • 500 ml maślanki/kefiru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 pęczek koperku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • jajka

Przygotowanie:

  • botwinkę dokładnie wypłukać, buraczki odciąć, obrać lub oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Liście z łodyżkami pokroić w 1 cm kawałki
  • zagotować bulion dorzucić buraczki i gotować 5 minut, po tym czasie dorzucić pokrojone listki z łodyżkami i gotować następne 5 minut. Dodać ocet jabłkowy i wystudzić
  • ugotować jajka na twardo (8 minut od zagotowania, po wstawieniu do zimnej wody)
  • ogórek obrać, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki również pokroić w kostkę. Posiekać koperek i szczypior
  • ugotowane, wystudzone buraczki połączyć z maślanką, jogurtem greckim, pokrojonym ogórkiem i rzodkiewką. Dodać zieleninę, sól i pieprz
  • przed podaniem schłodzić w lodówce
  • podawać z ugotowanymi na twardo jajkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *