Chłodniki, zimne zupy serwowane prosto z lodówki to idealny, orzeźwiający obiad na upalne dni. Chłodnik z botwinki to klasyk kuchni polskiej, każdej wiosny wyczekiwany i smakuje wszystkim bez wyjątku. Botwinkę przygotowałam z ogórkiem i chrupiącą rzodkiewką, a jajko dodatkowo syci. Zdrowa zupa pełna witamin i mikroelementów.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 1 szklanka bulionu
- 500 ml maślanki/kefiru
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 pęczek koperku
- szczypiorek
- sól, pieprz
- jajka
Przygotowanie:
- botwinkę dokładnie wypłukać, buraczki odciąć, obrać lub oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Liście z łodyżkami pokroić w 1 cm kawałki
- zagotować bulion dorzucić buraczki i gotować 5 minut, po tym czasie dorzucić pokrojone listki z łodyżkami i gotować następne 5 minut. Dodać ocet jabłkowy i wystudzić
- ugotować jajka na twardo (8 minut od zagotowania, po wstawieniu do zimnej wody)
- ogórek obrać, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki również pokroić w kostkę. Posiekać koperek i szczypior
- ugotowane, wystudzone buraczki połączyć z maślanką, jogurtem greckim, pokrojonym ogórkiem i rzodkiewką. Dodać zieleninę, sól i pieprz
- przed podaniem schłodzić w lodówce
- podawać z ugotowanymi na twardo jajkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂