Korzystam w pełni z sezonu dyniowego i oto następna propozycja. Chlebek dyniowy o smaku cynamonowym nadziewany czekoladą, niezwykle smaczne i harmonijne połączenie smaków. Niesamowity kolor, puchate, mięciutkie wnętrze i to właśnie dzięki dodatkowi purée dyniowego zachowuje świeżość przez kilka dni.
Z „prawdziwym” chlebem ma niewiele wspólnego, to raczej wypiek śniadaniowo — podwieczorkowy, stąd zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej na miejscu. Choćby dla samego koloru warto go upiec. Polecam!
Składniki:
- 325 g mąki orkiszowej 630
- 130 g purée z dyni
- 75-100 ml mleka
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 80 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- przygotować purée z dyni
- mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej płynu niż w oryginale, ale zależy to pewnie od gęstości dyniowego purée. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, krótko powtórnie zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ją w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do powtórnego wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec w 180`C 35-40 minut. Początkowo studzić w foremce, następnie na kratce
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂