Przeglądając zgromadzone zapasy mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę mąki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni, musiałam ją zagospodarować. Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.
Prosty, łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką.
Składniki na 1 bochenek:
- 250 g odświeżonego zakwasu żytniego
- 200 g mąki pszennej 550
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 ml wody
Wykonanie:
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się glutenu. Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny. W międzyczasie chleb 2 razy złożyć. Po drugim złożeniu umieścić ciasto w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości
- w międzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C
- wyrośnięty chleb naciąć promieniście i piec w 250`C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220`C i piec kolejne 25 minut
- studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂