Oto bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb, pełen kolorów i błonnika. Ziarno stanowi 40% wagi mąki i w znacznym stopniu wpływa na smak oraz wartość odżywczą. Zachowuje też bardzo dużo wilgoci, która sprawia, ze chleb długo pozostaje świeży.
Rodzaj ziarna i jego udział w cieście może się zmieniać, pod warunkiem że ogólna hydratacja jest stała. Korzystne jest dla smaku chleba, gdy ciasto rośnie w chłodzie przez całą noc. To mój pierwszy drożdżowy chleb z książki „Chleb” J. Hamelmana.
Składniki na 2 małe bochenki:
- mąka chlebowa – 227 g
- mąka pszenna razowa – 181 g
- mąka żytnia razowa – 45 g
- płatki owsiane – 54 g
- siemię lniane – 54 g
- zarodki pszenne – 37 g
- kasza kukurydziana – 37 g
- woda – 408 g
- olej roślinny – 22 g
- jajka -1 sztuka – 54 g
- sól – 11 g
- drożdże – 3,5 g
Przygotowanie:
- NAMOCZONE ZIARNO
Zalać chłodną wodą płatki owsiane, siemię lniane, zarodki pszenne i kaszę kukurydzianą. Miskę przykryć folią i odstawić do napęcznienia. - MIESZANIE
Włożyć wszystkie składniki do misy robota, w tym namoczone ziarno. Miesząc całość przez 3 minuty, aż składniki dobrze się połączą na I prędkości. Włączyć II prędkość i mieszać kolejne 3 minuty, aż wytworzy się siatka glutenowa. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję. - FERMENTACJA WSTĘPNA
2 godziny lub w chłodzie przez całą noc - SKŁADANIE
Po 1 godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej - DZIELENIE I FORMOWANIE
Podzielić ciasto na 2 porcje i zrobić 2 chleby lub 1 chleb i bułki z jednej porcji. Uformować okrągłe lub owalne chleby i ułożyć w koszyczku wysypanym mąką do wyrastania złączeniami do góry. Przykryć lnianą ściereczką i folią. - FERMENTACJA KOŃCOWA
1-1.5 godziny w temperaturze 24°C. - PIECZENIE
Piec w temperaturze 240°C przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu. Delikatnie naciąć przed włożeniem do pieca. Zaparować piekarnik. Dodatek jajka i oleju wpływa na zrumienienie skórki, dlatego może zajść potrzeba obniżenia temperatury o 10-20°C w połowie pieczenia. Okrągłe bochenki powinny się piec dłużej niż owalne.
Upiekłam 2 chleby jeden owalny i jeden okrągły. I rzeczywiście chlebek na drugi dzień jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂