Chili sin carne (z hiszp. chili bez mięsa), w odróżnieniu od chili con carne (chili z mięsem) to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Często występuje jako fast food w amerykańskich barach. Główne składniki to papryka, chili, cebula, czosnek, pomidory i mielona wołowina. Często dodaje się fasolę i kukurydzę. Przyprawia się dość intensywnie. Najczęściej podaje się z tortillą lub gotowanym ryżem. W wersji bezmięsnej wołowinę zastąpiła czarna soczewica Beluga. To jedna z ciekawszych odmian soczewicy i nie tylko pięknie wygląda, ale też zachowuje swój kształt po ugotowaniu.
Pyszne jednogarnkowe danie, idealne na zimową porę, bo syci i rozgrzewa. Podane w połączeniu ze zbożami np. ryżem (uzyskamy wówczas kompletne białka) – idealna kombinacja dla wegetarian.
Czarna soczewica Beluga ma postać małych czarnych kuleczek, które upodobniają ją do kawioru Beluga (to najcenniejszy i najdroższy kawior na świecie otrzymywany ze stuletnich białych jesiotrów). Szczególnie ceniona w krajach Bliskiego Wschodu. W tych małych ziarenkach kryje się ogromna moc. Czarna soczewica zawiera w 100 g dużo białka -26 g, mało tłuszczu – 2 g i około 50 g węglowodanów, sporo kwasu foliowego, mnóstwo błonnika i minerałów, posiada niski indeks glikemiczny. Beluga jest bardzo sycąca i pyszna. Ze swoim atrakcyjnym wyglądem jest świetnym urozmaiceniem monotonnie wyglądających posiłków.
Składniki na 4 porcje:
- 125 g soczewicy — Beluga
- 1 duża puszka czerwonej fasoli (480 g po odsączeniu)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła ghee lub oliwy
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów krojonych (240 g po odsączeniu)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 200-250 ml bulionu warzywnego
- 1 mała papryczka chili — opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
- 1 łyżeczka soli
- pół pęczka kolendry — opcjonalnie
Wykonanie:
- Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i zalać podwójną ilością wrzącej wody. Gotować około 25 minut bez soli. Odcedzić.
- Fasolę czerwoną wypłukać na sitku pod zimna wodą.
- Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i przesmażyć na gorącym maśle.
- Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić do cebuli z czosnkiem, podsmażyć, zalać bulionem i dusić 6-8 minut.
- Dodać soczewicę, fasolę, pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy: sól, cukier paprykę i pieprz. Dusić razem około 10 minut. Podawać przybrane listkami kolendry. Smacznego!
1 porcja to około 354 kcal. Zawiera 20 g białka, 10 g tłuszczu, 41 g węglowodanów i 20 g błonnika
Źródło: Apotheke Umschau -Dezember Heft
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂