Börek (czyt.burek) to bardzo popularna przekąska we wszystkich krajach bałkańskich i Turcji. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur- co znaczy zwijać, zakręcać.
Burka przygotowuje się z cieniutkiego ciasta filo i nadziewa najczęściej słonym serem, szpinakiem, mięsem. Istnieją również wersje na słodko z czekoladą i owocami.
Bez problemu przygotujesz je w domu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w ciasto filo. Przedstawiam moją wersję burka z nadzieniem jarmużowym. Młodziutki jarmuż pojawił się już na straganach i jest dużo łatwiejszy w obsłudze od wersji jesienno-zimowej. Smaczne i na gorąco prosto z piekarnika i na zimno.
Składniki na 4 sztuki:
- 1 op. ciasta filo – 8 arkuszy
- 60 g stopionego masła
- pęczek jarmużu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- kawałeczek imbiru
- sól, pieprz
- 100-150 g sera feta
- 1 żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
- czarny sezam
Przygotowanie:
- liście jarmużu umyć, usunąć grube nerwy liściowe i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni zeszklić rozdrobnioną cebulkę z czosnkiem i imbirem. Dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, na końcu dodać jarmuż, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić kilka minut. Posolić i doprawić pieprzem
- arkusz z ciasta filo ułożyć na lekko zwilżonej ściereczce (ciasto bardzo szybko wysycha) i posmarować pędzelkiem stopionym masłem. Przykryć następnym arkuszem. Wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi ułożyć pasek z 1/4 przygotowanego nadzienia, posypać rozkruszonym serem feta. Dwa krótsze boki założyć do środka, następnie całość ostrożnie zwinąć w rulon. Powstały rulon zwinąć na kształt ślimaka. W ten sam sposób zwinąć 3 pozostałe bułeczki
- bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem
- piec w 180*C 20 minut do zrumienienia
- podawać na ciepło lub schłodzone
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂