Burki — bułeczki z ciasta filo z jarmużem

Börek (czyt.burek) to bardzo popularna przekąska we wszystkich krajach bałkańskich i Turcji. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur- co znaczy zwijać, zakręcać.

Burka przygotowuje się z cieniutkiego ciasta filo i nadziewa najczęściej słonym serem, szpinakiem, mięsem. Istnieją również wersje na słodko z czekoladą i owocami.

Bez problemu przygotujesz je w domu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w ciasto filo. Przedstawiam moją wersję burka z nadzieniem jarmużowym. Młodziutki jarmuż pojawił się już na straganach i jest dużo łatwiejszy w obsłudze od wersji jesienno-zimowej. Smaczne i na gorąco prosto z piekarnika i na zimno.

Składniki na 4 sztuki:

  • 1 op. ciasta filo – 8 arkuszy
  • 60 g stopionego masła
  • pęczek jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałeczek imbiru
  • sól, pieprz
  • 100-150 g sera feta
  • 1 żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
  • czarny sezam

Przygotowanie:

  • liście jarmużu umyć, usunąć grube nerwy liściowe i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni zeszklić rozdrobnioną cebulkę z czosnkiem i imbirem. Dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, na końcu dodać jarmuż, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić kilka minut. Posolić i doprawić pieprzem
  • arkusz z ciasta filo ułożyć na lekko zwilżonej ściereczce (ciasto bardzo szybko wysycha) i posmarować pędzelkiem stopionym masłem. Przykryć następnym arkuszem. Wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi ułożyć pasek z 1/4 przygotowanego nadzienia, posypać rozkruszonym serem feta. Dwa krótsze boki założyć do środka, następnie całość ostrożnie zwinąć w rulon. Powstały rulon zwinąć na kształt ślimaka. W ten sam sposób zwinąć 3 pozostałe bułeczki 
  • bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem
  • piec w 180*C 20 minut do zrumienienia
  • podawać na ciepło lub schłodzone

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *