Brokuł zapiekany z sosem czosnkowym

Brokuły zawierają wyjątkowe wartości zdrowotne, dlatego nie może ich zabraknąć w zdrowej diecie. Zamiast panującego nudnego brokuła gotowanego na parze proponuję pełne smaku zielone różyczki zapieczone ze śmietanowym sosem czosnkowym. Warto od czasu do czasu przygotować go w innej postaci, by się nie znudził. Tak przygotowany brokuł może stanowić samodzielne danie kolacyjne lub być smacznym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 1 świeży brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 5 dkg żółtego sera
  • curry — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • z brokuła odciąć kwiaty z kawałkami łodyg. Brokuły wrzucić do wrzącej, nieosolonej wody i gotować 5 minut, odcedzić. Do gotowania brokuła garnek napełniam wodą, tak by cały zielony kwiat  wystawał ponad wodę 
  • do śmietany dodać zmiażdżone/starte na tarce ząbki czosnku i szczyptę curry
  • odcedzone brokuły ułożyć blisko siebie na blaszce i polać śmietaną (najlepiej same kwiaty omijając łodygi) i posypać wszystko startym żółtym serem. Tak przygotowane brokuły zapiekać w nagrzanym do 160*C piekarniku 5 minut, do rozpuszczenia sera
  • podawać na ciepło. Podałam z pieczonymi batatami i sandaczem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *