Brokuły zawierają wyjątkowe wartości zdrowotne, dlatego nie może ich zabraknąć w zdrowej diecie. Zamiast panującego nudnego brokuła gotowanego na parze proponuję pełne smaku zielone różyczki zapieczone ze śmietanowym sosem czosnkowym. Warto od czasu do czasu przygotować go w innej postaci, by się nie znudził. Tak przygotowany brokuł może stanowić samodzielne danie kolacyjne lub być smacznym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
- 1 świeży brokuł
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 5 dkg żółtego sera
- curry — opcjonalnie
Przygotowanie:
- z brokuła odciąć kwiaty z kawałkami łodyg. Brokuły wrzucić do wrzącej, nieosolonej wody i gotować 5 minut, odcedzić. Do gotowania brokuła garnek napełniam wodą, tak by cały zielony kwiat wystawał ponad wodę
- do śmietany dodać zmiażdżone/starte na tarce ząbki czosnku i szczyptę curry
- odcedzone brokuły ułożyć blisko siebie na blaszce i polać śmietaną (najlepiej same kwiaty omijając łodygi) i posypać wszystko startym żółtym serem. Tak przygotowane brokuły zapiekać w nagrzanym do 160*C piekarniku 5 minut, do rozpuszczenia sera
- podawać na ciepło. Podałam z pieczonymi batatami i sandaczem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂