Brioszka to francuskie ciasto śniadaniowe ze stosunkowo dużą ilością jajek i masła. W tym przepisie część masła zastąpił serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy.
Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam!
Składniki na czekoladowy wkład do ciasta:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto:
- 420 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 op. drożdży instant
- 100 g mleka
- 100 g mascarpone
- 1 jajko+1 żółtko
- 60 g roztopionego masła
- 60 g drobnego cukru
- białko do posmarowania
Wykonanie:
- czekoladę rozpuścić w rondelku z dwoma łyżkami mleka. Mąkę i kakao wymieszać z przyprawami i odstawić
- Mascarpone zmiksować z jajkiem i żółtkiem. Dodać cukier, przesianą mąkę z drożdżami i mleko. Wymieszać. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite wlać masło i wyrobić hakiem, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odłożyć 1/2 ciasta i wymieszać je z czekoladą oraz mąką z przyprawami i kakao. Wyrobić, aż będzie całkowicie gładkie. Obie porcje ciasta ułożyć w miskach, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- po wyrośnięciu krótko wyrobić. Jasne rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm, a czekoladowe na prostokąt o wymiarach 30 × 25 cm. Ciemne ciasto ułożyć na jasnym i zawinąć brzegi na zakładkę. Wywałkować na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm i znowu zawinąć. Powtórzyć zakładanie i wałkowanie jeszcze raz, następnie przeciąć ciasto na trzy równe pasy. Zapleść jak warkocz i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą brioszkę posmarować roztrzepanym białkiem
- piec w 180`C 30-35 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO!
Źródło: Kukbuk nr 24/2016

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂