Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami

Stollen-Christstollen – Weihnachtsstollen, czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego, słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia, głównie w Niemczech i Holandii. Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.

To dosyć ciężkie, zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków, skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie. Jest zaskakujące smaczne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe, to im starsze, tym lepsze. Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru. Gruba warstwa cukru pudru ma przypominać owinięte w pieluszki dzieciątko Jezus.

Ładnie zapakowany stollen i przewiązany kokardką, może być miłym świątecznym prezentem. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 2 sztuki:

  • 200 g rodzynek
  • 60 g skórki pomarańczowej
  • 60 g żurawiny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki  rumu
  • 1 op. suszonych drożdży – 7 g
  • 450 g + 50 g mąki orkiszowej 630
  • 150 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki jasnobrązowego cukru
  • 50 g masła
  • 2 ubite jajka
  • 250-300 g marcepanu

Dodatkowo:

  • stopione masło do polania
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • rodzynki, skórkę pomarańczową, żurawinę i skórkę otartą z cytryny namoczyć przez 2 godziny w rumie z przyprawami
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać cukier, letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło. Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia
  • delikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto, dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastem
  • ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje. Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości 2,5 cm. Rozwałkować marcepan i uformować 2 wałki   jednakowej grubości na długość uformowanego owalnego placka. W każdej owalnej porcji ciasta zrobić wałkiem wzdłuż pośrodku wgłębienie i ułożyć w nim marcepan. Każdą porcję ciasta złożyć tak: zakładając jedną część na drugą, by pozostawić z boku 2 cm wolny rant. Miejsce złączenia posmarować mlekiem. Tak przygotowane strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić około 30 minut do wyrośnięcia
  • piekarnik rozgrzać do 180` C. Strucle posmarować mlekiem i piec 30 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. Posmarować stopionym masłem przy pomocy pędzla i oprószyć dużą ilością cukru pudru
PRZECZYTAJ  Rolada bezowa z jeżynami

ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *