Stollen-Christstollen – Weihnachtsstollen, czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego, słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia, głównie w Niemczech i Holandii. Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.
To dosyć ciężkie, zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków, skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie. Jest zaskakujące smaczne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe, to im starsze, tym lepsze. Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru. Gruba warstwa cukru pudru ma przypominać owinięte w pieluszki dzieciątko Jezus.
Ładnie zapakowany stollen i przewiązany kokardką, może być miłym świątecznym prezentem. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 2 sztuki:
- 200 g rodzynek
- 60 g skórki pomarańczowej
- 60 g żurawiny
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki rumu
- 1 op. suszonych drożdży – 7 g
- 450 g + 50 g mąki orkiszowej 630
- 150 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki jasnobrązowego cukru
- 50 g masła
- 2 ubite jajka
- 250-300 g marcepanu
Dodatkowo:
- stopione masło do polania
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- rodzynki, skórkę pomarańczową, żurawinę i skórkę otartą z cytryny namoczyć przez 2 godziny w rumie z przyprawami
- do misy robota odważyć mąkę, dodać cukier, letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło. Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia
- delikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto, dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastem
- ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje. Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości 2,5 cm. Rozwałkować marcepan i uformować 2 wałki jednakowej grubości na długość uformowanego owalnego placka. W każdej owalnej porcji ciasta zrobić wałkiem wzdłuż pośrodku wgłębienie i ułożyć w nim marcepan. Każdą porcję ciasta złożyć tak: zakładając jedną część na drugą, by pozostawić z boku 2 cm wolny rant. Miejsce złączenia posmarować mlekiem. Tak przygotowane strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić około 30 minut do wyrośnięcia
- piekarnik rozgrzać do 180` C. Strucle posmarować mlekiem i piec 30 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. Posmarować stopionym masłem przy pomocy pędzla i oprószyć dużą ilością cukru pudru
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂