Bitki schabowe, czyli schabowy w sosie własnym z dodatkiem cebuli — klasyk polskiej kuchni. Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli.

Składniki:

  • około 80 dkg schabu
  • 1 cebula
  • olej
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

  • mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folią spożywczą. Mięso posolić i oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć
  • kotlety obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano
  • w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Podsmażone kotlety zsunąć na bok, przypieczone resztki zeskrobać łopatką i też odsunąć na bok robiąc miejsce, by zeszklić cebulę. Podlać wodą i dusić do miękkości około 45 minut

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *