Bitki schabowe, czyli schabowy w sosie własnym z dodatkiem cebuli — klasyk polskiej kuchni. Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli.
Składniki:
- około 80 dkg schabu
- 1 cebula
- olej
- mąka do obtoczenia mięsa
- sól, pieprz
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
- mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folią spożywczą. Mięso posolić i oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć
- kotlety obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano
- w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Podsmażone kotlety zsunąć na bok, przypieczone resztki zeskrobać łopatką i też odsunąć na bok robiąc miejsce, by zeszklić cebulę. Podlać wodą i dusić do miękkości około 45 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂