Biszkoptowa rolada to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser, dużo łatwiejszy niż mogłoby się wydawać.
Uwielbiam rolady, bo można tworzyć wciąż nowe kombinacje smakowe. Dzisiejszą przygotowałam z naprawdę niewyszukanych składników, ale nikt się jej nie oprze! Myślę, że banany lubią wszyscy! Puchaty biszkopt czekoladowy wypełniony wspaniałym kremem z mascarpone i bitej śmietany skrywa słodkie banany z sosem czekoladowym. Bez dokładki się nie obejdzie!
Składniki na biszkopt:
- 100 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 100 g ksylitolu/cukru
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
- 2 łyżki rumu/wódki
- esencja waniliowa
Dodatkowo:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 g śmietany kremówki
- 2 małe banany
- 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
- mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na biały puszysty krem. W 3 partiach delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 200`C 10 minut. Gorącą roladę ułożyć na ściereczce kuchennej (ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by rolada się nie przykleiła), papierem na wierzchu. Delikatnie zdjąć papier z ciasta, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia
- zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili zamieszać do uzyskania gładkiego kremu
- serek mascarpone wymieszać z cukrem, rumem i śmietaną kremówką, następnie ubić do uzyskania gęstego kremu
- rozwinąć roladę, posmarować przygotowanym kremem. z połowy czekolady zrobić na kremie esy-floresy i ułożyć przekrojone na pół banany. Zwinąć roladę i umieścić na kilka godzin, by krem stężał. Roladę do zwijania układam na folii spożywczej i zwijam razem z folią
- resztę polewy czekoladowej rozsmarować na roladzie i obsypać delikatnie podprażonymi płatkami migdałowymi (migdały bardzo szybko się palą)
SMACZNEGO!
Uwagi:
Krem można przygotować również ze zmiksowanych bananów. Pominąć wówczas dodatek śmietany kremówki, zmiksować serek mascarpone ze zmiksowanymi wcześniej bananami.
Banany należy skropić sokiem z cytryny, by za bardzo nie ściemniały (a i tak zmienią kolor). Krem ma bardzo wyraźny smak bananowy!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂