Batoniki daktylowo — orzechowe to idealna przekąska dla wszystkich poszukujących zdrowych słodyczy. Proste składniki, niewiele pracy, bo przygotowanie batonów ogranicza się jedynie do wymieszania. Dobór składników możesz podmienić wg własnych upodobań lub zawartości szafek kuchennych.

Super przekąską do pracy lub dla dzieci do szkoły. Zapraszam do przepisu na pyszne batoniki wege, bez cukru i bez glutenu.

Składniki:

  • 230 g daktyli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka poppingu z orkiszu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 120 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • daktyle bez pestek zalać na noc wodą w takiej ilości, by przykryła owoce. Następnego dnia zmiksować daktyle, najlepiej ręcznym blenderem. Blender, nawet dużej mocy nie za bardzo radzi sobie z rozdrobnieniem, ponieważ masa jest dość gęsta i klejąca. Część wody można początkowo odlać, a dolać gdyby masa była za gęsta
  • zmiksować orzechy włoskie
  • wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać najlepiej po prostu ręką. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny
  • rozwałkować masę na papierze do pieczenia pod płatem folii spożywczej na grubość około 1,5 cm. Schłodzić w lodówce
  • stężałą masę pokroić na dowolnej wielkości batony. Przechowywać w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *